Solo-selvstændig - Vis mig dit forsikrings-skab!

Er du forsikret med livrem og/eller seler? Er et af de spørgsmål, der altid kommer op, når jeg går til kaffe med andre solo-selvstændige. Os enkeltmands-virksomhedsejere har brug for at dele vores viden om, hvordan man lander kunden, får den rigtige kontrakt, og så er det måske også ved at være tid til at få talt, om det her med forsikring og pension for solister.

Da jeg først blev selvstændig var min umiddelbare indskydelse: Forsikringer, who cares… Hele idéen med at blive selvstændig var jo, at svinge sig op i sadlen, og lade alle de gamle trygheds-barduner falde. Nå men cowboys går jo også med bælte, så jeg besluttede mig alligevel for at få det mest basale på plads.

Her 5 år senere har det vist sig, at det meste af det jeg valgte var en ok, for ikke at sige en god idé. Og da jeg forleden havde snakken med solo-selvstændig på ny, slog det mig, at det måske er viden vi bør dele med hinanden. 

Så here it goes - jeg åbner mit forsikrings-skab, til fri inspiration for andre enkeltmandsvirksomheds-ejere. Jeg kan ikke love, at det jeg gør er uden huller, mere sikkert eller super-rentabelt. Og jeg er meget imødekommende for forslag til justeringer og gode idéer. 

Mit forsikrings-skab i enkeltmandsvirksomheden ser sådan ud:

 1. Sygedagpengeforsikring for selvstændige. Træder i reglen i kraft 6 måneder efter tilmelding. Tegnes hos Udbetaling danmark (virk.dk) Jeg valgte den højeste dækning, så jeg kan få udbetalt sygedagpenge med 100% dagpengesats fra 1. sygedag.
  PRIS: ca. 4700 kr årligt for den højeste dækning.

 2. Privat sundhedsforsikring. Jeg har valgt en privat sundhedsforsikring, der giver mulighed for adgang til hurtig behandling bla. til privathospital, fysioterapi mv.
  MIN PRIS: 925 kr. årligt

 3. Lønsikring / Indtægtssikring. Hvis jeg på et tidspunkt skulle få behov for at trappe ud af mit selvstændige liv, har jeg valgt at sikre lidt løn. Man vælger selv, hvor stort et beløb, man vil sikres for. Jeg har tegnet lønsikring hos min A-kasse, men der er forskellige udbydere. Vær opmærksom på, at nogle har forbehold i forhold til selvstændige, og at der kan gå nogle måneder før det træder i kraft.
  MIN PRIS: ca. 535 kr pr måned.

Mit pensions-skab i enkeltmandsvirksomheden ser sådan ud:

Pension består jo som bekendt af mange dele. Da jeg gik selvstændig gik det så op for mig, at det ikke kunne videreføres, til en pris som privatpersoner kan betale. Så jeg gik mine eksisterende pensioner igennem, og har lagt mine æg i flere kurve:

 1. ATP Livslang Pension. Frivillig fradragsberrettiget pensionsindbetaling.
  PRIS: ca. 284 kr. pr måned.

 2. Ægtefællepension, invalidepension og børnepension kunne jeg tegne hos et pensionsselskab, hvor jeg allerede havde en opsparing. Jeg sætter lidt mere ind en nedennævnte beløb for samtidig at holde min opsparing i live.
  MIN PRIS: ca. 1400 kr. månedligt

 3. Ratepension. Resten af den pension jeg må spare op (pt. ca. 55.000 årligt) indbetaler jeg hos et pensionsselskab, hvor jeg også havde en en opsparing. Da de giver det bedste afkast, men ikke kan tilbyde de ovennævnte forsikringer til en pris, som jeg kunne betale. Jeg afgør i slutningen af året, hvor meget der kan/skal sættes til side.


Virker det?

Cowboy her, har ikke benyttet sig af sygedagpenge, ved almindelig snue. Men da jeg blev ramt af en heldigvis overstået, men lidt længerevarende sygdom. Viste det sig, at være helt rigtigt at vælge den højeste dækning på Sygedagpenge for selvstændige. Indberetning og udbetaling fungerer fint og uden problemer via digital selvbetjening. I samme sygdomsforløb viste det sig også fint, at have den private sundhedsforsikring. Selv om selskabet bag denne er lidt tungere at danse med i forhold til dokumentation og udbetaling.

Og det var også sygdomsforløbet, der fik mig til at tegne lønsikring. Kan det svare sig? Jeg ved det ikke, men i fald jeg på et tidspunkt vil lukke min forretning, kan jeg lukke aftaler og kontrakter i god ro og mag, og derefter gå på jobjagt, hvis behovet skulle opstå. Det gør det heldigvis ikke lige nu. Men behovet for at have trygheden dukkede op, så nu gør jeg det.


OBS: Alle dækninger er personlige og kan ikke faktureres via enkeltmandsvirksomheden.

OBSOBS: Jeg ligger ikke i ske med hverken forsikringsselskaber, pensionskasser eller Udbetaling Danmark.

Foto: George Redgrave: "What's in here?"


Hvad siger du… Vil du vise mig dit forsikrings-skab, eller evt. give mig et godt råd til, hvordan en pro ville gøre det, så skriv i tråden her: